Störigt

På jobbet har vi börjat med en ny "Sequence of Service", typ en mall för tillvägagångssättet vid serverandet. Den är galet löjlig. På lunchrasten satt vi och gjorde oss roliga över den. Nu ska vi använda gästernas namn hela tiden, enligt mallen vi fick ska vi säga deras namn 15 gånger, jag skojar inte! Och när vi ska berätta om frukosten ska vi räkna upp vilka juicer som finns. Som om de inte kan se det själva! Varför inte räkna upp kaffe och tesorter och mjölk och flingor och bröd också när vi ändå är igång? Och nog tror jag hur de vet hur en frukostbuffé fungerar.

Jag tycker redan nu att vi servitriser och servitörer ställer för mycket frågor. När jag jobbar på golvet känns det som om jag stör gästerna när jag erbjuder både det ena och det andra och frågar en massa gånger om allt är okej och om de vill ha mera kaffe. Tänk er hur det kommer att bli nu! Det kommer ju bli stressigt för oss med endast fyra bord om vi ska hålla på såhär. Om jag skulle vara gäst skulle jag bara vilja att servitrisen först frågar vad jag vill beställa och sedan komma tillbaka en gång och fråga om allt är okej efter att jag fått vad jag har beställt och sedan lämna mig ifred. Om jag vill nåt påkallar jag servitrisens uppmärksamhet själv. Men om min supervisor ser att någon av mina gäster sträcker upp handen för att t.ex. be om mer kaffe, blir hon inte glad. Därför måste vi hela tiden passa upp på våra gäster och gärna prata med dem för att lära känna dem, då blir de väldigt glada istället. Fatta vad vi håller på och daltar med gästerna, jag orkar inte. 

Jag är så glad över att jag inte jobbar så ofta på golvet längre. Oftast är jag coffee runner nuförtiden, vilket innebär att jag serverar te, kaffe och toast till borden. För det mesta är jag i köket och putsar bestick, glas och tallrikar, snackar med mina kollegor och hjälper den som är på coffee station när det blir stressigt. Det är riktigt nice. Det är typ den enklaste uppgiften som finns, men de dagar jag är coffee runner är jag på bäst humör.


The Drums

I går kväll var jag, Martina och Sarah på konsert. Indiebandet The Drums spelande i Camden. Vi laddade hemma hos mig med spenatpaj, en flaska vitt vin (gott och endast 5 pund på Tesco) och havrebollar. Tyvärr missade vi förbanden, men men, vi var ju ändå där för att se The Drums och de missade vi inte en sekund av. Vi trängde oss fram i lokalen och fick bra platser i mitten ungefär. Konserten drog igång och hela publiken blev som upprymda, vi dansade och sjöng med i låtarna, det var så himla underbar stämning. När de hade spelat sista låten och gick av scenen ville publiken ha mera, vi ropade, visslade och klappade händerna ända tills de kom tillbaka och spelade 3-4 låtar till. När de spelade "Let's go surfing" blev alla helt till sig.





Innan Martina frågade mig om jag ville hänga med på konserten visste jag inte vilka de var. Jag lyssnade på deras låtar och kände igen en eller två av dem. Men jag gillade det jag hörde så jag köpte biljetter och deras album och sen dess kan jag inte få nog av dem och har lyssnat på deras skiva om och om igen. Även jag kunde sjunga med i låtarna under konserten.

Våren är här

Solen värmer, det är 10-15 grader ute, fåglarna kvittrar, de första blommorna blommar. Det är så underbart när våren kommer. Människor tar av sig jackorna, sätter sig i en park, vänder sig mot solen, sluter ögonen och känner solens värme mot ansiktet. Inga långkalsonger eller mössa behöver jag längre och idag hade jag på mig mina converse istället för mina varma vinterskor. Denna vecka har jag tagit flera promenader i Londons fina parker, det är där man vill vara just nu. Självklart var det massor av folk som var ute och gick på promenader eller satt i gräset.

I går gick jag och Lovisa genom Hyde Park. Det var söndag och i Speakers Corner var det många talare som höll tal eller debatterade med lyssnarna. Det var riktigt kul, faktiskt första gången som jag var där på en söndag då de håller tal. Det verkar som om vem som helst kan komma dit och framföra sina åsikter. Vi fattade inte alltid vad de pratade om alla gånger, men det roligaste var att lyssnarna också framförde sina åsikter och då blev det en riktig diskussion. Det var många som pratade om religion, men de hade vi ingen lust att lyssna på, själv tycker jag att det är lite läskigt med personer som försöker övertyga andra om att de har den "rätta" tron. Vi fortsatte genom parken till Hyde Park Corner där det var en hel del människor som åkte rullskridskor. De åkte typ slalom mellan koner, men det gjorde de så himla snyggt, det såg nästan ut som om de skulle sätta krokben för sig själva hela tiden.


Pannkakor och semlor

I tisdags den 21 februari var det både internationella pannkaksdagen och fettisdagen. Först trodde jag bara att det var en tillfällighet att dessa temadagar råkade sammanfalla, men så är det inte. Detta beror på den kristna högtiden fastlagen som inleder fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. I Sverige äter man semlor, medan man i England istället äter pannkakor på fastlagstisdagen.

Det gick inte att undgå att det var internationella pannkaksdagen här i London i tisdags. I matsalen serverade de pannkakor till personalen, så det blev min lunch. Till alla som drack kaffe/te i resturangen och i baren denna dag serverades små pannkaksrullar. Jag hade en "function" under lunchen och vi serverade också dessa pannkaksrullar till gästerna. Men de blev väldigt mycket över, så vi som jobbade under lunchen åt upp allihopa i smyg. Det var väldigt gott.

Jag och mina svenska vänner bestämde att vi skulle äta semlor dagen efter. Så vi träffades hos dem och fyllde Malins hembakade bullar med mandelmassa och grädde och bara njöt. Nästa år firas fettisdagen den 12 februari.



Jag gick in på hemsidan temadagar.se och kollade upp vad vi kan fira härnäst.
25/3 Våffeldagen
27/5 Ostens dag
8/8 Kräftpremiären
4/10 Kanelbullensdag
7/11 Kladdkakans dag
14/11 Ostkakans dag
9/12 Pepparkakans dag
Det fanns en lång, lång lista på allt möjligt man kan fira under året. Kika gärna in den. Hittade även roliga dagar som kebabens dag (11/9) och räkmackans dag (14/10).

Sånt jag ser fram emot

Idag köpte jag min flygbiljett hem till Sverige! Jag flyttar tillbaka fredagen den 27 april!!! Det är bara 66 dagar kvar. Underbara Frida kommer och hälsar på mig den 23 april och vi flyger tillbaka till Sverige tillsammans. Vi har pratat om att vara tillsammans i London och att resa tillsammans och nu är det typ 2 månader kvar! Kan knappt vänta, jag längtar så.

Det finns massor av saker som jag ser fram emot.
Jag ser fram emot att:
 - resa till Edinburg
 - hälsa på Maria i Valencia
 - Erica och Julia kommer och hälsar på mig
 - Frida hälsar på mig
 - flytta hem till Sverige
 - återförenas med min familj
 - segla med Shamrock i sommar
 - börja plugga på högskola i höst

Jag gillar att tänka på och drömma om framtiden. Jag har alltid en plan för vad jag ska göra härnäst i livet, det gör inget om den planen ändras, det viktiga är att jag alltid har en. Jag vill alltid veta vart jag är på väg. Jag har massor av idéer om vad jag vill göra, det mesta vill jag göra innan jag blir 30 år, för det är så svårt att föreställa sig vad som händer efter det.

T som i te

Första gången jag jobbade på "coffee station" fick jag för mig att jag ville prova igenom alla tesorter vi erbjöd gästerna. Kamomillte, pepparmintte, fruktte, grönt te, english breakfast, earl grey och citron&ingefärste. Efter det köpte jag hem både grönt te och fruktte och dricker minst en kopp te om dagen. Ska nog köpa hem kamomillte också som är min favorit just nu eller om jag hittar nån annan spännande tesort.

Det var verkligen där och då som jag lärde mig att uppskatta och gilla te. Tidigare när någon har frågat mig om jag vill ha kaffe eller te, svarade jag oftast att jag ville ha saft/mjölk/varm choklad istället. Bara då och då drack jag te, om det luktade gott.

Det bra med att få vara mycket i köket på jobbet är att man kan göra sig en kopp te (eller kaffe för de som föredrar det). Igår gjorde jag mig en kanna kamomillte och idag drack jag kaffe latte (nja, har inte vant mig vid smaken av kaffe än, det var min andra kopp kaffe, så jag blandade ut den med varm choklad) och två koppar varm choklad. Det brukar bli några koppar te och varm choklad under dagen. Men om man jobbar på golvet dricker man istället för lite! Det är först efter att frukosten stängt som man dricker några glas juice eller vatten.


Nyårslöftena

Tja, hur går det egentligen med mina nyårslöften? Godisförbudet fick ni ju bevis på i förra inlägget att jag inte kunde hålla. Det slinker ned en godsak då och då måste jag erkänna. Men jag har slutat äta efterrätterna som serveras i matsalen och jag köper inget godis i mataffären, så det är alltid något. Det går desto bättre med träningen. Jag springer på mina lediga dagar, vilket blir två gånger i veckan. Jag har min löprunda i Battersea Park som tar ungefär en timme. Och nu har jag även börjat ta promenader efter jobbet och går till busstationer som ligger längre bort. Dessutom styrketränar jag lite varje dag hemma. Mjölkflaskorna har blivit mina hantlar.

Jag är bra på att logga in på Skype. Varje gång jag sätter på datorn, loggar jag in det första jag gör. Jag har redan besökt Oxford och har köpt biljetter till Edinburg och till Valencia. Så löftet om att resa i Storbrittanien och i Europa kommer jag att uppfylla.

Vad gäller jobbet så har jag fått mer varierade uppgifter. Istället för att vara servitris hela tiden, så är jag coffee/food runner eller på cold buffet och ibland på coffee station. På så sätt har jag utvecklats. Jag känner mig gladare när jag får lite variation nu. Efter att ha jobbat här i nästan fyra månader, vet jag vad som gäller och det gör väl att jag jobbar snabbare och effektivare.

Mocca och Macarons

Jag och Lovisa träffade Martina på ett café som heter Kaffeine i lördags efter jobbet. De gjorde otroligt snygga kaffe där, med hjärtan och löv i mjölkskummet. Trots att varken jag eller Lovisa är särskilt förtjusta i kaffe beställde vi i alla fall varsin Mocca (dubbel espresso med varm chokladdryck). Det var inte så illa tycker jag, nästan gott faktiskt. Kanske jag borde börja lära mig att dricka kaffe?




Vi hade lust att bowla, så vi gick till Apple store och tog reda på att det fanns en hall i Holborn. Men vi hade ingen lust att gå längs Oxford Street en lördag, så vi gick igenom Soho istället. Vi gick förbi Yauatcha, kikade in genom fönstret och blev helt plötsligt mycket sugna på att äta deras macarons. Vi gick in, beställde två kannor te och macarons i 6 olika smaker som vi delade på och bara njöt.



Vi fortsatte till bowlinghallen i Holborn, men det var fullt fram till kl 23. Äh, tänkte vi, vi gör det en annan dag istället. Det var tillräckligt sent redan, så vi åkte hem istället. Vi hade en riktigt mysig eftermiddag.

Jag fryser

Vi har det sjukt kallt i lägenheten där jag bor. Ibland är det så kallt som 14 grader inomhus. 14 grader! Om det skulle varit 14 grader utomhus skulle jag ha en jacka på mig, men nu har vi denna temperatur inomhus! Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan min tjocka ullkofta och mina tofflor (som mera liknar uggs, tycker jag), dessa håller mig varma. Det värsta är att duscha, då måste man ju ta av sig kläderna, jag ryser bara jag tänker på det. Det går bra så länge man har varmt vatten på i duschen, men efteråt gäller det att torka sig och få på sig kläder så fort som möjligt. På natten har jag ett tjockt täcke, men jag har dessutom lindat in mig i en fleecefilt och har sovstrumpor på fötterna. Jag ska nog köpa en mysig tjocktröja och byxor (jag har bara pyjamasshorts just nu) som jag kan ha på mig när jag sover också.

Det är gas som värmer upp vatten till elementen och vattenkranarna. Vi laddar ett kort med pengar, men när pengarna tar slut har vi inte gas längre och ingen värme i huset. Jag fattar inte att vi är så snåla i detta hus. Varje gång jag kommer hem från jobbet är det första jag gör att sätta på värmen, men när den sista personen går och lägger sig, stänger denna person av värmen. Så våra element värmer upp huset ungefär 6-8 timmar om dagen. Eftersom det är så galet dålig isolering i huset försvinner värmen så snabbt. Har i alla fall varit och laddat på med mera pengar idag, så idag har jag haft värmen på nästan hela dagen och nu är det åtminstone några grader varmare. Men det är långtifrån varmt.


Jag ser det snöar

Jag blev så glad och liksom nöjd när jag i går kväll gick ut på balkongen och såg att det snöade. Snön är verkligen något som jag har saknat under vintern hitills. Samtidigt kunde jag knappt tro att det var sant, att det skulle snöa i London, att gatorna skulle bli vita och bilarna täckta. Så jag stod kvar ett tag på balkongen och tog in alla intryck, snöflingorna som landar på min kind och den friska luften. Mina kollegor har påstått att det snöat några gånger tidigare, men snön måste ha smält undan lika snabbt som den kom. Men denna gången stannade snön i åtminstone ett dygn.



Oxford

Igår var alltså dagen då jag för första gången åkte utanför London för att se en ny stad. Oxford. Det var egentligen mycket enkelt att göra en dagstur såhär, så jag fattar inte varför jag inte har gjort det tidigare. Det var bara att köpa bussbiljetter, kolla upp om det finns nåt som staden är känd för (fick några tips från min flatmate som bott där tidigare), ta med sig lite pengar (man behöver inte ens packa något) och bara åka iväg.

Det var egentligen inte så enkelt att komma iväg, faktiskt, det var lite av ett drama. Jag var lite sent ute och eftersom det var rusningstrafik tog det dubbelt så lång tid med buss 2 till Victoria där bussen till Oxford skulle gå ifrån. Jag blev så himla stressad och sprang för att hämta ut biljetterna först och kom fram till Victoria Coach Station 6 minuter innan bussen egentligen skulle avgå. Men bussen var också sen, 10 minuter. Vi avgick, men det tog en evighet att ta sig ut ur London pga trafiken. Efter ett tag var bytte vi buss eftersom vår chafför var tvungen att ha paus och sedan bytte vi chafför igen för att den andra också var tvungen att ha paus. Vi kom tillslut fram till Oxford i alla fall, 1 timme efter utsatt tid. Men det gjorde oss egentligen inget.

 

Jag och Lovisa gick runt i centrum som inte alls var så stort. Står man i Korsningen (nära Museum of Oxford), sträcker sig cetrum ungefär 200 meter åt varje håll. Det var en fantastik fin dag igår, med blå himmel och en sol som värmde. Men vi hade klätt oss riktigt varma eftersom det var -3 grader ute (känns ännu kallare). När vi frös gick vi in i nån butik eller satte oss på ett café och åt en smörgås och drack nåt värmande. Det blev rätt så många butiker som vi kikade in i.

Vi besökte Christ Church, vilket är både universitetsområde och domkyrka. Det är härifrån de hämtat inspiration till Hogwarts när de skulle spela in Harry Potter-filmerna. Det märktes när man gick omkring där. De har även spelat in scenen i trappen då McGonnagal välkomnade eleverna i första filmen. Tyvärr fick vi inte gå uppför trappen eftersom studenterna hade lunch i matsalen just då. Vi funderade på om vi skulle låtsas vara studenter och smita upp tillsammans med de andra, men vi lät bli.


Lite shopping

På morgonen serverade jag i sektion 4, den största sektionen. Jag gillar inte att jobba där eftersom allting bara blir till en enda röra. Och sen på lunchen var jag servitris för tredje gången, men första gången på riktigt egentligen eftersom jag inte hade så mycket att göra förut. Var inte på topp efter morgonen och hade egentligen inte lust att vara där, så det gick väl sådär. Det är roligare att vara runner, tycker jag.

Efter att jag slutat gick jag till Primark och shoppade, vilket jag inte gjort på en evighet känns det som. Hittade en del bra grejer som jag faktiskt har längtat efter att köpa. Jag köpte jeans som inte känns så himla trånga om jag har långkallingar på mig (vilket jag har dagligen, eftersom det är så himla kallt här i London), en varm kofta som är jättefin (har spanat in den tidigare och att den nu var på rea gjorde mig ännu gladare), torgvantar, svart linne och en enkel kavaj (mycket festligare än att ha på sig en kofta).

Ikväll köpte jag och Lovisa bussbiljetter till Oxford! Så vi ska till Oxford imorgon! Vi pratade igår om att åka dit en dag då vi båda är lediga, så när jag kollade på det nya schemat idag såg jag att den dagen var imorgon. Så varför skjuta upp det tänkte jag. Det ska bli riktigt kul att se något annat än London.

Bakdag

Imorse när jag vaknade var jag så sugen på att äta scones till frukost. Så jag blandade ihop ingredieserna lite snabbt, slängde in brödbullarna i ugnen och... mums vad gott det är med varma scones till frukost. Riktig lyxfrukost!

På eftermiddagen kom Lovisa hem till mig för att baka kladdkaka! Och inte nog med det bakade vi både en och två limpor av "Frodiga Fru Fruktbröd". En till mig och en till Lovisa.

Dessa tre är verkligen mina favoritbakverk (om man nu kan kalla det så). Alla är verkligen hur enkla som helst, smeten blandar man ihop på 5-10 minuter och sen ska de bara stå i ugnen. Det var första gången jag gjorde limpan, men mamma har gjort den några gånger tidigare, nu senast till julen, och det är verkligen det godaste brödet som finns, med äpple, nötter och russin i. Det bästa är att det bakas på bikarbonat istället för jäst, så det passat utmärkt för mig att baka här i London. Detta recept ska jag göra om och om igen.


RSS 2.0