När dagarna är som längst

Den här veckan har varit min och mammas träningsvecka och vi har kört två pass om dagen. Så borde det ha varit. För veckan började med att min rygg var SNED och det gjorde ont. Det enda som kändes bra just då var att ligga i soffan och läsa en bra bok eller att sova. Den andra dagen kändes det mycket bättre, så jag kunde ta en lång promenad i alla fall och efter det kunde vi köra igång på riktigt med träningen. Springa, styrketräning, cykla, pilates, stavgång och yoga. Då blev jag glad, för det är så tråkigt att bara ligga och inte göra någonting, jag måste röra på mig eller göra vad som helst. Och jag måste komma ut för annars känns det som om jag ska förmultna i soffan. Men det är inte alltid lätt att komma ut. För ibland, framförallt då jag bor i lägenhet, känns ute så långt bort och så omständigt. Då händer det att jag stannar inomhus en hel dag, men dessa dagar är tråkiga. Och de dagar jag kliver över tröskeln känns så mycket bättre.

På midsommarafton åkte vi till en bruksort för att se midsommarstången resas och dansa runt den. Det var det jag ville, men det blev inte riktigt så. Vi åt lunch lite för länge och kom för sent så vi missade det. Ajdå! Det är det som är midsommar för mig, att dansa runt midsommarstången och att äta sill och potatis och jordgubbar. Nu missade vi ju halva grejen. Även om det man sjunger och dansar till runt midsommarstången är rätt så konstigt om man skulle tänka efter ("små grodorna" t.ex.), så gillar jag det! Hoppas att ni hade en bra midsommar! Vi fick se en trollkarl i stället, vilket faktiskt var riktigt roligt. Även om jag har sett alla trick förut har jag inte en susning om hur han bär sig åt. Jag vill faktiskt inte veta det heller, för den gången jag vet och ser en trollkarl uppträda, kommer det inte att vara kul längre.

Nu i helgen har jag sålt entréknappar till ett lekland som Sven Nordquist (författaren till Pettson och Findus) byggt upp. Även om jag är arton år och inte tillhör målgruppen, tycker jag att det är ett roligt ställe att vara på. Det är som att bläddra i en "Pettson och Findus"-bok, fast man upplever det på riktigt. Älskade böckerna när jag var liten, älskar dem fortfarande. Alla dessa fantasifulla detaljer! Varje gång man bläddrar i böckerna upptäcker man något nytt. Samma sak är det i det här leklandet, man upptäcker nya saker hela tiden, jag gjorde flera upptäckter idag och jag är bergsäker på att det finns mycket mer att upptäcka. Det bästa med att jobba här är att se alla glada barn som leker och leker i flera timmar och aldrig vill gå hem. Och det är många som kommer tillbaka.


Utflyttning ur mitt rum

Såhär är det: i höst åker jag till London för att jobba där i minst 6 månader, jag planerar att komma hem igen maj/juni 2012. Just nu bor vi i en lägenhet med 5 rum och kök, det är för stort för mamma och syrran, och pappa som pendlar, särskilt om mitt rum kommer att stå tomt. Pappa hittade en annons som en tjej från Schweiz som gillar orientering hade skrivit. Hon söker ett rum hos en familj där hon kan bo augusti 2011 till juni 2012, medan hon går ett idrottsprogram på gymnasiet. Det är ju perfekt! Den schweiziska tjejen kan bo i mitt gamla rum (egen våning och med egen toalett) och syrran kan känna sig mindre ensam när jag är borta.

Det jag behövde göra var att tömma mitt rum på personliga grejer. Tidningarna, böckerna och möblerna kan jag lämna kvar, men resten skulle ut ur rummet! Jag rensade bokhyllan ovanför skrivbordet från pärmar och gamla skolhäften. Där hade jag även örhängen och halsband och andra smycken, en del gav jag till syrran för jag har så himla många örhängen, har aldrig räknat, men det är närmare 50 skulle ja tro. När jag tömde skrivbordslådorna hittade jag en del saker som jag var glad över att se igen. Jag hittade en bok som jag hade ritat och skrivit sagor i när jag var liten. Det var så kul att läsa de igen. Och en "Mina vänner"-bok som mina vänner i Schweiz hade fyllt i.

I garderoben hade jag en korg med konstiga saker i. Det var sådana saker som man inte vill göra sig av med för att de är fina eller roliga, men som man ändå inte vet vad man ska göra av dem. Jag slängde några saker i alla fall, men den korgen kommer nog att få stå kvar längst ner i garderoben ett bra tag till. Mina kläder packade jag ner i banankartonger och i min stora, nya, fina resväska. En del gamla kläder som jag inte använt på länge tänker jag skänka bort eller slänga. Hittade även väskor som var trasiga som jag slängde, dem kan man ju ändå inte använda!

När jag packat ned allt (tror jag) som jag ville ha med mig till vårt hus i Uppland, hade allt fått plats i 6 banankartonger och en stor resväska. Jag kände mig så nöjd över min packning. När jag gått ned med packningen till bilen, var rummet nästan tömt på saker. Det var nu det var dags att städa! Fram med dammsugaren, skurmedel och trasor. Jag började med mitt badrum. Det är inte stort, men det tog TVÅ timmar att få det rent. Badrummet fick sin mest noggranna städning på minst 7 år (för det är så länge jag bott där). Sedan var det dags för sovrummet som jag städade i en hel timme, men där var det framförallt dammningen som tog tid.

Efter att ha slitit i två dagar belönade jag mig själv med en utekväll med min kompis FZ. Vi kom inte in på det första stället för vakten trodde inte att den fem år gamla bilden på legget var jag och skyllde på att vi var fulla, men vi hade inte alls druckit mycket! Den vakten gillade vi inte. Så vi gick till ett annat ställe där det visade sig vara sjukt många killar. Anledningen var att ett stort gäng killar (40-50 st) hade gått ut för att fira att de var klara med lumpen. Många snygga militärkillar alltså, hihi. Jag och FZ hade en galet rolig kväll. Tack för det FZ, du är bäst!

Några bilder från Zürich

På lördagen åkte vi pariserhjul och såg denna vackra utsikt över staden.
På lördagen åkte vi pariserhjul och såg denna vackra utsikt över staden.

Trampbåt på Zürichsjön.
Trampbåt på Zürichsjön.

Vår favorittram som vi alltid tog ner till stan när vi bodde i Zürich. Det är så enkelt att ta sig runt kommunalt i denna stad.
Vår favorittram som vi alltid tog ner till stan när vi bodde i Zürich.
Det är så enkelt att ta sig runt kommunalt i denna stad.

Vi var på Zoo en dag och jag fick klappa getterna.
Vi var på Zoo en dag och jag fick klappa getterna.

Här var jag nästan varje rast då jag gick i 4:an och i 5:an. Det tog ett tag att lära sig, men jag kan det fortfarande.
Här var jag nästan varje rast då jag gick i 4:an och i 5:an.
Det tog ett tag att lära sig, men jag kan det fortfarande.

Jag älskar glass. Mövenpickglass är riktigt god, men riktigt dyr.
Jag älskar glass. Mövenpickglass är riktigt god, men riktigt dyr.

Zürich i mitt hjärta

Det känns trakigt att lämna Zürich, det är san vacker stad. Hade gärna stannat här längre. Men det känns lite mer okej idag, för det är regningt och gratt ute, en san där dag man inte hittar inspiration till att göra nagot.

I mandags var vi pa Zürich Zooh. En del djur är roliga att kolla pa, typ sma apor som sprang runt och jagade varandra och vargarna som at pa stora köttstycken. Andra djur tycker jag synd om, djur som bara sitter inaktiva och inte gör nanting, bara för att burarna är för sma och trakiga. Vissa djur inte är sa spännande att kolla pa, t.ex. faglar, grodor och ormar, men att leta efter dom och sedan upptäcka dom är kul.

Pa vägen hem gick vi förbi min och Saras gamla lagstadieskola. De sista barnen var precis pa väg hem när vi kom. Vid skolan finns ett enormt träd som vi alltid brukade klättra i pa rasterna. Nu klättrade vi där igen. Det känns otroligt att jag kommer ihag alla grenar som jag klättrade i, det var ända 9 ar sedan jag gick pa den skolan, 6 ar sen jag klättrade i trädet sist. Det var sa roligt att klättra igen, att fa använda hela kroppen och vara kreativ, för det maste man om man ska kunna ta sig upp. Och att utmana sig själv, hur högt upp kan jag ta mig?

Pa tisdagen var vi i Dolder. Där finns en jättestor utomhusbassäng och en minigolfbana. Vi var mycket pa Dolder när min familj bodde här. Men da badade vi typ hela tiden, vi lekte med varandra, dök ned till botten och hoppade fran hoppbrädan. Nu gjorde vi det ocksa men inte lika länge. Vi solade, at lunch och spelade minigolf ocksa. Det var inte manga andra som badade, bara nagra som träningssimmade. Men det var ju en helt vanlig tisdag förmiddag, folk gick i skolan eller jobbade.

Pa kvällen var jag, Sara och Leoni pa resturangen Die Blinde Kuh. Det var verkligen en upplevelse, för inne pa resturangen är allting kolsvart. Det känns som om du är blind, du kan inte ens se din egen hand om du haller upp den framför ansiktet. Det gick bra att hitta besticken, tallriken och glaset, men det kändes väldigt konstigt att äta. Du visste inte vad du hade pa gaffeln, först när du tog en tugga kände du om det var fisk, varma grönsaker eller polenta. Och du visste inte heller hur mycket det fanns pa gaffeln, om det var lite (oftast), mycket eller ingenting alls. Och sa visste man inte hur det sag ut pa tallriken och hur mycket mat det fanns kvar. En gang började jag äta med händerna, för da kände man det där mycket bättre, men det var rätt kladdigt sa jag at med bestick i alla fall.

Igar träffade Saras kompis. Vi köpte mat pa mataffären Migros och tänkte sätta oss vid Zürichsjön och äta, men när vi kom ut ur affären ösregnade det. Sa vi satte oss pa en Tram istället för att äta och akte fram och tillbaka. Pa eftermiddagen gick vi pa museum, det fanns en utställning om liv i rymden, spännande, men jag kände mig för trött för att första vad som stod pa skyltarna. Efter det akte vi Polybahn (bergbana) och bat pa Limmat och Zürichsjön. Vi försökte aka den baten i lördags ocksa da vi gick omkring i stan, men da var den full, nu var den nästan tom.

Tillbaka i Zürich

Det är underbart att vara tillbaka i Zürich. Äntligen, efter sex ars franvaro. Det blir till och med roligt att aka Tram pa de välbekanta sträckorna. Det är ocksa härligt att höra Zürideutsch igen, lyssnade pa nagra som stod och snackade det pa Tramen och jag bara log.

I lördags gick vi runt i stan, det var riktg mysigt med alla söta hus och fina gränder. Vi satte oss pa ett torg och at crepes i solen, mums. Pa den stora platsen vid Bellevue stod ett pariserhjul uppställt, 34 meter hög, självklart satte vi oss i en korg och akte upp, ner och runt. Sen trampade vi runt pa Zürichsjön i en trampbat, det var roligt och soligt och varmt och härligt. Vi trampade över till andra sidan sjön rundade fontänen och tillbaka. Pa tillbakavägen turades vi om att sitta längst bak med benen i vattnet. Igar, söndag, badade vi i Limmatfloden, det var precis lika roligt som jag minns det. Med repet tvärs över floden som man typ balanserar pa för att inte aka iväg med floden som försöker dra en med sig, det är san kraft i floden att man knappt kan simma uppströms. Och lianen som man kan svinga sig ut med över floden var ocksa kvar.

För jag har tagit studenten!

Det var blandade känslor som bubblade i mig när jag sprang ut genom portarna, både lycka över att vara klar med gymnasiet och sorg över att lämna gymnasietiden bakom mig. Jag kommer att sakna min underbara klass, det känns så konstigt att vi inte kommer att ses varje vardag och ha lektioner tillsammans.



Gårdagen var lång. Nu kommer jag vara saklig för här kommer ett kort schema om jag gjorde igår:
06.30 Vaknar och gör mig redo för en lång dag.
09.00 Champagnefrukost hemma hos en kille i klassen. Vi drack bubbel, åt jordgubbar och hade riktigt kul.
10.45 Avslutning i samlingssalen. Rektorn visade bilder och Youtubeklipp och vi studenter stod på stolarna.
11.15 Sista lunchen i Mässen. Den mest glada och högljudda lunchen ever.
11.45 Samling i 329. Vi skrev i varandras mössor och betyg delades ut.
13.20 Uppställning i korridoren. Vi skulle springa ut som sexa av sexton klasser.
13.36 Utspring! Springer upp på ett podium och jublar och hoppar av glädje.
14.15 Åker flak. Skriker halsarna hesa och sprutar dricka över varandra.
15.45 Ställer mig i duschen med kläderna på, jag är klibbig och luktar öl.
17.00 Studentmottagning. Vi äter jättegod mat och jag öppnar presenter.
21.35 Tar tåget med klasskompisar till Söder.
22.00 Förar på två olika ställen eftersom vi tyckte att vi var för tidigt ute.
23.20 Slutskiva på Clustret. Bra stämning, dansar och är med mina vänner.
03.10 Beställer hamburgare och sånt på McDonalds Slussen.
04.00 Tar nattbussen hem.
05.30 Jag somnar.
Jag var vaken 23 timmar i sträck.
Skriver kanske mer om vad som hände senare...

RSS 2.0