Gott Nytt År

JAG ÖNSKAR ER ALLA ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR! JAG ÖNSKAR ER LYCKA, BRA HÄLSA OCH STOR FRAMGÅNG I DET NYA ÅRET 2012!

Har ni nyårslöften? Här är mina:
- logga in oftare på Skype
- träna regelbundet
- godisförbud så länge jag befinner mig i London (ett undantag: sånt jag bakar själv)
- utvecklas och bli mer utåtriktad och snabbare på jobbet
- resa i Storbrittanien och i Europa

Det känns bra att skriva ner dem här, för det kommer peppa mig till att hålla mina löften!

HAPPY NEW YEAR!

Mellandagarna

Innan jag flög tillbaka till London igen tillbringade jag två dygn i Stockholm för att träffa mina underbara vänner. Bakade och åt chokladbollar med Maria, satt på ett café med Erica och gick runt på stan med Sofie. Tack så mycket tjejer! Jag blev så himla glad över att se er igen!!

Jag, Sara, Sina och Nora gick runt på stan och shoppade. Hittade en perfekt ny väska för endast 100 kr på mellandagsrean. Det tog emot att shoppa lite, men beror det på att jag har blivit snål eller ekonomisk? Har man en väldigt liten inkomst som ska räcka till allt får man shoppa lagom, tänker jag.

Idag och igår var jag ledig, så jag gjorde det vanliga, alltså tvätta, städa och springa. Igår kväll var jag ute tillsammans med Martina och Lovisa. Vi gick till Koko som är vårt nya favoritställe. Stället ser mer ut som en gammal teater, tycker jag, med alla balkonger. Det var en riktigt bra kväll. Vi hade skrivit ut inbjudan för att komma in gratis innan kl 22. Vi kom kl 21.35 men kön var väldigt lång, så det var väldigt spännande om vi skulle hinna eller inte, så vi blev väldigt glada när vi kom in kl 21.58.

Kvällen hade varit ännu bättre om jag inte min mobil hade försvunnit. Så idag gick jag och köpte en ny telefon. Det var inte det enklaste att hitta en SIM-lös mobil, på tredje försöket hittade jag i alla fall en mobil för bara 20 pund. Den är inte bäst, men den duger, ett tag i alla fall. Hade mitt svenska SIM-kort med alla svenska nummer jag samlat på mig genom åren, men där fanns inte de engelska nummrena. Tråkigt tråkigt. Det är ju dessa nummer jag använder mest.

Min jul 2011

Julen 2011 var den bästa julen jag kan minnas. Hela familjen var där, farmor & farfar, mormor & Tobe, morbror & JP, mamma & pappa, Sina, Sara och jag. Vi var i vårt stora hus i Lövstabruk där alla får plats och firade jul i flera dagar.

På julafton satt vi högst upp och kollade på Kalle Ankas Jul och drack glögg och vi åt julbord i matsalen.  Åh, vad jag älskar julmaten! Egen inlagd sill och gravad lax, serverad med potatis. Och mamma gjorde frikadeller i år igen, mums med farmors rödbetssallad, utmärkt för mig som inte äter köttbullar eller julskinka. Istället för att ha all mat på julbordet, hade vi risgrynsgröt, janssons frestelse och lutfisk som separata måltider. På kvällen öppnade vi julklappar i vardagsrummet. För första gången på väldigt länge kom tomtemor och tomtefar för att dela ut klapparna, vi såg när de kom längs vägen med lyktor i händerna. Jag minns att tomten brukade komma när jag var liten, men det var längesen, därför blev jag så himla glad när de kom igen.

Kvällen på juldagen gick vi ner och hade kaffekonsert. Vi spelade jullåtar, jag på piano, mamma på fiol och Tobe på dragspel. Sen fortsatte mamma och Tobe att spela spelmanslåtar och vi andra dansade vals och polka tills vi blev alldeles yra och trötta i benen. Det var galet kul. Vi dansade "runt granen" också, bara det att vi inte dansade runt själva granen, men vi dansade i ring och sedan dansade vi runt i hela huset.

När vi inte var ute på promenader i bruket eller satt och åt mat, då fikade vi. Vi hade bakat så himla mycket pepparkakor och guetzli. Och så hade vi ju lussebullar och andra bullar och massor av choklad. Det är ju så mysigt att fika, så man sitter ju kvar där ett bra tag, ända tills det är dags att förbereda nästa måltid.

Så underbart mysigt och så underbart roligt det var att fira jul i år med familjen!

Back in London

Jaha, då var jag tillbaka i London då. Det var lite jobbigt att sätta sig på flygbussen. Jag ville inte riktigt lämna Sverige, det skulle varit så skönt att bara ha stannat kvar. För i Sverige finns min familj och det är i Sverige som jag verkligen känner mig riktigt hemma. Men nu sitter jag i mitt rum här i London och det känns inte så illa ändå. Snart är jag tillbaka på jobbet, tillbaka till vardagen. Men det jag verkligen ser fram emot är att min familj är snart här för att hälsa på mig.

4 månader senare

Det var så himla skönt att komma tillbaka till Sverige igen. Det första jag reagerade på när jag klev av planet var att det låg snö på marken vilket gjorde mig glad, trots att det var blötsnö, och det andra var att få se skog igen, för den har jag saknat i London.

När jag kom hem mötte Sara och Sina mig i porten. Kan inte fatta att jag varit utan dem i 4 månader. Jag och min syster Sara har ju varit så tajta och den kontakt vi haft nu har varit genom de långa mejl vi skrivit till varandra. Det var samma sak när jag återsåg resten av familjen, det känns inte som om jag har varit utan dem så länge som jag faktiskt har varit. De såg ut precis som jag mindes dem. Jag blev otroligt glad över att se allihopa igen. Allt kändes som vanligt.

Det känns helt underbart att vara hemma i Sverige igen. Riktigt mysigt faktiskt. Bara så små saker som att gå runt i huset, sitta i soffan och att öppna köksluckan för att ta fram en tallrik kan jag uppskatta. Jag har ju tillbringat så mycket tid här att det känns fullt normalt att vara här. Jag tror det kommer att vara ännu konstigare nu att åka tillbaka till London. Fast nu är ju båda ställena hemma för mig.

Resan hem

Det gick verkligen hur enkelt som helst att resa. Jag var ute i god tid, men behövde ändå inte stå och vänta länge på någonting. På flyget satt jag mellan två killar och läste min bok då den ena plötsligt började prata med mig. Och öppen och trevlig som jag är så svarade jag. Det slutade med att vi satt där resten av resan och pratade med varandra, och inte nog med det tog vi även flygbussen tillsammans till Stockholm Cityterminalen.

Jag kom till Cityterminalen kl 1.10, alltså mitt i natten. Inga pendeltåg gick och inga affärer var öppna. Jag hade varken bussbiljett eller pengar på mobilen. Problem. Hur skulle jag lyckas ta mig hem? Råkade komma på idéen att ladda mobilen med kontokort, har aldrig gjort det förut, men det gick bra. Då kunde jag ju också köpa sms-biljett, eller? Nähä? Det gick tydligen inte. Nummret var tydligen spärrat för betaltjänster, hmf. Kom på den brilljanta idéen att spela turist. Det funkade! Han sa bara "take a seat". Yeey! Somnade gott i mammas säng.

Dagen efter åkte jag, syrran och Sina upp till Lövstabruk där resten av familjen väntade på oss. På pendeln satt vi och pratade om shopping i London då en man lade sig i vårt samtal (han sa att det inte var meningen att tjuvlyssna på oss) och vi satt och pratade med honom tills han skulle gå av. Och på bussen som tog oss ända till Lövstabruk var det en annan kille som också började prata med oss. Han hade också suttit och lyssnat på oss och jag kan inte förneka att vi satt och pratade väldigt högt och skrattade mycket för att vi hade så himla kul.

Det var så himla kul, för Sina berättade att det aldrig hänt henne förr att hon suttit och pratat med främlingar på kommunala transporter, men tillsammans med mig hände det två gånger under samma resa! Diskuterade det med min morbror bland andra. Han tänkte att det kanske har blivit som en överlevnadsstrategi för mig att vara väldigt öppen. Eftersom jag kom helt ensam till London utan att känna någon och det enda sättet att skaffa vänner är att vara öppen i möten med nya människor. Min öppenhet verkar väl synas på mig på nåt sätt, så att främligar inte verkar vara rädda för att ta kontakt med mig. Tycker i alla fall att det är en bra egenskap som jag har utvecklat.

Snart bär det av mot Sverige

Sådär, nu är allt klart och fixat. Detta är vad jag har gjort idag och igår. Jag har bytt lakan, tvättat kläder och städat rummet. Jag har lagat mat. Jag har kollat på film. Jag har slagit in alla presenter. Jag har rensat ur garderoben och packat väskan.

Nu ska jag äta lite pasta och sen ska jag ta bussen till flygplatsen Gatwick. Och sedan flyger jag till Sverige!!!



Hej då London! Jag kommer snart tillbaka.

Christmas Dinner

Idag var det sista dagen jag jobbade innan jul. Med andra ord har min julledighet börjat. 9 dagar. Och vad är ett bättre sätt att fira det på än med en Christmas Dinner tillsammans med mina jobbarkompisar och att gå till en pub efteråt. Det var perfekt.

Under hela december har hotelet anordnat en hel del Christmas Dinners för flera olika sällskap varenda dag. Senast idag var jag personligen ansvarig för en sådan för 11 personer. Men nu var det äntligen vår tur att bli serverade, istället för att severa. Vi fick potato & leek soup till förrätt, turkey till huvudrätt (men jag åt en god penne istället, eftersom turkeyn serverades med bacon som jag inte äter) och till dessert blev det chocolate brownie (snarare moussetårta). Det var väldigt, väldigt gott alltihopa, men det var så mycket att jag inte orkade äta allt, jag blev verkligen proppmätt. Bra, då behöver jag inte äta middag ikväll.

Vi hade Secret Santa och lottade vem vi skulle ge en present till (för ca 10 pund). Jag drog Lovisas namn ur burken och gav henne nagellack och örhängen i en liten pengapung, det blev hon glad för. Själv fick jag en jättefin rosa kalender för 2012, men har ingen aning om vem jag fick den av. Javi fick lösmustascher, de gjorde succé efteråt när vi satt på puben, de var ju hur kul som helst, och strumpor med Rudolph the rednosed reindeer, Javi har humor så detta passar honom bra.


Den 17 december 2011

Det är exakt en vecka kvar till jul och bara tre dagar kvar på jobbet innan jag får jullov. Snarare 9 dagars ledighet, för det heter väl inte lov när man har slutat skolan? Jag är så glad att jag fick hela 9 dagar! Har redan fått se schemat för julveckan, det står OFF varenda dag på min rad, härligt. Så på onsdag ska jag slå in julklapparna och packa väskan och på torsdag kväll flyger jag hem till Sverige! Det är inte lång tid kvar nu, kan knappt vänta.

Idag tog jag en promenad i det fina området Mayfair. Husen är vackra, bilarna dyra, människorna välklädda och butikerna säljer välkända designerkläder. Jag säger bara Chanel, Prada, Burberry, Dolce&Gabbana, Dior, ... Alla lyxiga butiker finns i dessa kvarter.

Luciatåget




Lucia

Ju närmare julen kommer desto mer längtar jag hem till Sverige och till min familj. I förrgår när jag och Lovisa stod och putsade bestick i köket (när vi putsat klart alla bestick fick vi gå hem) sjöng vi alla lucia och julsånger vi kunde. Och igår när vi återigen stod och putsade bestick förklarade vi för kockarna vad det egentligen är vi firar på Lucia och hur det går till (för det är verkligen en svensk tradition, googla om ni inte visste det), de tyckte det var väldigt konstigt. Så när det änligen var Lucia igår såg jag, Lovisa och Malin självklart på luciatåget i Ulrika Eleonora Kyrka i London. Det var jättevackert och efteråt bjöd de på lussebullar och så köpte vi glögg. Vilken härlig julstämning.

I deras café hade de en del svenska tidningar, och jag bläddrade igenom en svensk tidning för första gången på ungefär 4 månader. Märkte att DN inte ser ut som jag var van vid (när hände det, undrar jag). Jag saknar verkligen att läsa igenom DN till frukost. Det brukade jag göra varje morgon. Men nu när det inte kommer någon tidning till min dörr har jag ingen aning om vad som pågår i världen där ute. En gång var det en thailändsk tjej som berättade för mig att det var översvämning i Bankok och jag svarade "är det?".

Prövar på nått nytt

Igår kom Lovisa och Sarah hem till mig. Vi lagade och åt middag tillsammans och drack lite rött vin. Det var väl första gången som jag verkligen drack rött vin och inte bara smakade faktiskt. Har väl inte haft en anledning till att dricka det förut. Köpte för första gången något från köttdisken på egen hand, kycklingfiléer. För om jag lagar mat till mig själv är det nästan alltid vegitariskt. Vi lagade pasta med kycklingen och rostad paprika. Det var jättegott.

Mina pepparkakor som jag köpte på Ikea för ett tag sen hade mjuknat och jag hittade inspiration på nätet om hur man gör pepparkaksdammsugare. Det är bara att blanda smulad mjuk pepparkaka med smör, rulla in det i marsipan och doppa ändarna i smält choklad. Så jag och Lovisa satt och pysslade med det innan Sarah kom. Och gott var det också, perfekt till julen, testa själva!

Gick och lade mig sent i går kväll, så jag var väldigt trött idag. Men idag var det rätt så lugnt på jobbet, så det gick helt okej. Det kändes som om jag mest stod och putsade bestick och tallrikar idag.

Bar woman debut

Igår jobbade jag dubbelskift. Först på frukosten kl 6.30-12.00, sedan åkte jag hem och sov en timme och kom tillbaka kl 17.00. Det var uppdukat för function in the middle section för 70 personer. När de kom serverade vi trerätters och fyllde på dricka. Jag har gjort detta några gånger nu så jag har lärt mig hur det funkar och det gick väldigt smidigt denna kväll.

Det är stor skillnad på lunch function och dinner function. På luncher kommer det 10-20 personer och de småpratar bara lite, för de har väl haft konferenser under dagen. Men på middagar är det många gäster, de är avslappnade och kommer dit för att ha det trevligt. Stämningen är på topp. Dinner function är så mycket roligare.

När alla ätit upp efterrätten och tallrikarna var bortplockade, flyttade vi på några bord för att göra plats för ett dansgolv. De hade en egen DJ som spelade bra musik. Min manager sa åt mig att stå i den tillfälliga baren och servera vin, öl och gin/vodka & tonic. Så jag fick lära mig hur man gör en gin & tonic och debuterade som bar woman. Det var riktigt kul. Det var inte särskilt svårt för det var ingen kö, så jag behövde inte stressa och jag behövde dessutom inte ta betalt. Vi i baren stod även vi och dansade till musiken och hade hur kul som helst. Underbart när Ana kom med en bricka full med smutsiga tallrikar, dansar lite och tappar några ramekins i golvet (som inte går sönder) och vi som såg det faller i skratt för hon var så söt.


Gregarious

Dagens ord: gregarious is a person that likes to be with other people.
Svenska: sällskaplig

Denna vecka har jag verkligen varit sällskaplig. Har jag en lång eftermiddag, så utnyttjar jag den till att göra nåt kul. Och att umgås med människor jag gillar är kul. Det började förra lördagen då jag och mina arbetskompisar Libi, Memi och Modi träffades på TGI Friday's, tog en drink och åt middag tillsammans. På söndagen var vi många som åkte hem till Malin & Co. för att baka och äta lussebullar. På tisdagen träffade jag Fager, som bara var här i tre veckor för att jobba. Vi gick runt på Harrods tillsammans, ett ställe som jag faktiskt inte besökt förrän nu. Det var så kul att se honom, för när vi träffades i våras berättade vi för varandra att vi båda skulle till London och jobba bestämde vi att vi skulle ses, så jag hade väntat på detta.

På onsdagen träffade jag Jannik och gick till en lokal pub och drack öl. Egentligen första riktiga puben jag varit på för att dricka öl, om man inte räknar med puben på hostelet jag bodde på. Och på torsdagen träffade jag Martina på Scandinavian Kitchen och delade på svenska smörgåsar och julmust. Första gången som bara jag och Martina sågs. Vi har kännt varandra sedan första veckan på Kaplan, men har alltid setts tidigare genom gemensamma vänner. Men vi har redan planer på vad vi ska göra nästa gång vi ses.

Detta har lett till många sena kvällar och korta nätter. Dessutom har jag inte hunnit sitta så mycket framför datorn eller blogga. Men nu så har ni fått nåt nytt att läsa.

Julstämning

I söndags, andra advent, åkte jag och Lovisa hem till Malin & Co. för att baka lussebullar. Vi älskar att baka allihopa och vad passar bättre i december än att baka lussebullar. Jag hade verkligen sett fram emot det länge.

Jag och Lovisa fick uppdraget att köpa ingredienser efter jobbet. Vi behövde saffran, färsk jäst och mjöl bland annat. Vi har märkt att det inte finns färsk jäst i de vanliga engelska mataffärerna, de har bara dålig torrjäst. Därför gick vi till Scandinavian Kitchen, ett café/mataffär där de säljer mat från, ja precis, skandinavien. När vi gick in i butiken möttes vi utav doften av glögg och pepparkakor. Där fanns tomteskum, julost, sill, risgryn, lussebullar... Det var då vi kände riktig julstämning för första gången. Det är konstigt egentligen, de har haft julbelysning på gatorna sedan 1 november och julskyltning i fönstrena ungefär lika länge, men det har inte skapat någon julstämning direkt. De började för tidigt tycker jag. Men när vi gick in i den skandinaviska butiken och såg all svensk julmat, då kom den.

Vi köpte saffran där, men den färska jästen var slut. Det var den även i den andra svenska butiken som vi tog oss till. Det verkar som om det inte bara var vi som skulle baka lussebullar denna helg. Men vi köpte Kron torrjäst i alla fall. Förra gången när vi bakade kanelbullar tillsammans på engelsk torrjäst, jäste de inte, så för säkerhets skull köpte vi självresande mjöl, något som de faktiskt har här i england (kanske för att det är svårt att baka på den temperaturkänsliga torrjästen och de behöver lite hjälp med jäsningen). Det hjälpte verkligen. Lussebullarna växte och växte och växte. De små bullarna blev stora och de som vi trodde skulle bli normalstora blev gigantiska!

Hade tagit med mig risgryn (som morbror köpt med till mig från Norge. Tack!), så jag kokade gröt till alla. Mmm... vad gott! En efter en kom hem till Malin, så när bullarna var klara var vi 7 svenska tjejer och tre från andra länder som satt och smaskade på de underbart goda lussebullarna!

"Baka bullar och underbart sällskap. Finns det något bättre? Nej, det finns det nog inte."








Berätta mer om engelskakursen!

Fick denna fråga idag:

Hej Elin! Tycker det är awesome av dig att dra till London ;D Skulle du inte kunna berätta mer om engelskakursen du tog? Mer praktiskt liksom, typ vad det kostar, hur lång den var, vad man gjorde på lektionerna och sånt? :)
Peace!

Själv tycker jag att det är jättekul om ni har frågor och jag svarar gärna på dem. Så här kommer svaret på denna fråga:

Jag anmälde mig via Blueberry, som förmedlar studier och arbete utomlands, till OPUS-programmet. Det innebär 6 veckors engelskakurs och 6 månaders arbete. Startavgiften för detta är 17 460 kr.

Skolan jag gick på heter Kaplan International Colleges Covent Garden (det finns flera KIC-skolor i andra engelsktalande länder) och de har ett eget urval av engelskakurser. Jag hade 20 engelskalektioner á 45 minuter i veckan, det innebär 3 timmar per dag (antingen förmiddag eller eftermiddag) varje måndag till fredag. Första dagen gjorde vi ett test (som en minivariant av nationella proven i engelska) för att lärarna skulle placera oss på rätt nivå. Det var väldigt skönt att gå tillsammans med elever som var på samma engelska nivå som en själv. Jag hamnade på nivån proficiency där vi fokuserade på att utöka vårt ordförråd. Vi hade olika teman varje dag som vi diskuterade och hade övningar kring (läsa, lyssna, grammatik). Varje lektion var fristående eftersom det kom och slutade nya elver varje vecka. Varje dag anordnade skolan flera aktiviteter som man fick följa med på om man var intresserad. Vissa kostade, andra var gratis. Varje vecka hade de biljetter till en musikal och en nattklubb för bra pris.

Det finns möjlighet att boka boende via skolan. Du kan bo i residens (från 16 500 kr, enkelrum för 6 veckor), vilket kan liknas vid studentlägenheter där du har ditt eget rum, men delar kök och badrum med några andra elever. Eller så kan du bo hos en värdfamilj (från 1 650 kr/v, enkelrum zon 3-4). Eftersom jag betalade för boende på egen hand bodde jag på hostel istället som är mycket billigare, men med mycket lägre standard såklart. De flesta bokar boende via skolan till en början och skaffar sedan eget boende på plats. Många hittar en lägenhet på nätet som de delar med några andra, "flatshare". Normalpris för detta ligger mellan 80 och 150 pund per vecka.

Skolan anordnar några workshops som handlar om arbetsvillkor i London och om arbetsintervjuer. De hjälper en att skriva ett CV och skickar iväg en på intervjuer. Sen beror resten på vart man hamnar. De flesta får jobb på caféer, hotell, resturanger och några i butiker. Arbetstiderna är helt olika, men lönen är för det mesta minimilön (4,98/6,08 pundi timmen). Skolan finns alltid där att vända sig till om man har frågor om jobbet.

Läs mer om du är intresserad här: http://www.blueberrysprak.nu/utlandsarbete/storbritannien/jobb.asp

Jag är väldigt glad över att jag anmälde mig till det här. Eftersom jag åkte hit alldeles själv kändes det tryggt med Kaplan, att börja med en engelskakurs och under tiden hinna turista och fixa allt praktiskt och framförallt att lära känna nya vänner som gör samma sak och utbyta erfarenheter och tips med dem. Jag skulle definitivt rekommendera att göra detta!

Pepparkakskalender

Idag gjorde jag min egen julkalender. Med pepparkakor. Så nu får jag äta en pepparkaka varje dag ända fram till jul. Det är bara 24 dagar kvar!

Och så här ser min pepparkakskalender ut:


(Sorry, ni får vrida på huvudet. Hinner inte fixa det nu, ska till jobbet.)

Pappa har bokat flygbiljetter till mig så jag flyger hem kvällen den 22 december och flyger tillbaka den 29 december. En hel vecka i Sverige! Åh, vad jag längtar efter att träffa hela min familj!!!

Champagne

Igår var det champagneprovning på hotellet för oss anställda. Vi var nog 20 personer som satt och smakade på 5 olika champagner. Jag tycker det var riktigt kul, för när man får smaka lite av varje så märker man verkligen hur olika de är. En del attackerar munnen, en del är lena, några är friska, några är torra, en del har få stora bubblor och en del har många små. Vi fick smaka en svindyr chamagne, den var jättegod. Små bubblor, len, lång och god eftersmak.

Efter det skulle jag och Lo träffa Nb för att gå på Aquarium tillsammans, men vi var så långsamma på att komma iväg från hotellet, så när vi kom dit hade vi missat sista insläppet. Hehe, vi får gå dit nån annan gång. Så istället för att gå hem, gick vi runt i London. Varken jag eller Lovisa var hungriga eftersom vi ätit lite i matsalen innan vi åkte för att möta Nb, så vi gick runt i stan i nästan två timmar innan vi beslöt oss för att sätta oss på ett café och äta grillade mackor. Då var vi tillbaka vid Bond Street igen, inte långt från hotellet.

RSS 2.0